Zonnepaneel werking en Verschillen

Werking van zonnepanelen. 

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen (ook wel fotovoltaische cellen genoemd) die licht kunnen omzetten in stroom. Zonnecellen zelf zijn weer gemaakt van silicium, wat uit 2 lagen bestaat. Als hier licht op schijnt, gaat een elektrische stroom lopen. Hoeveel stroom je kan opwekken, hangt onder andere af van het vermogen het zonnepaneel. Wil je thuis gebruik maken van deze zonnestroom, dan komt daar iets meer bij kijken dan alleen het plaatsen van zonnepanelen. Voor thuisgebruik moeten zonnepanelen onderdeel zijn van een zonnestroomsysteem, ook wel photovoltaisch systeem (of kortweg PV systeem) genoemd. Dit systeem bestaat weer uit zonnepanelen, de bedrading, de constructiematerialen, een omvormer en een teruglevermeter. Hoe deze onderdelen werken, lees je hieronder.

 

Werking van zonnepanelen uitgelegd.

 

Zonnepanelen wekken energie op volgens een eenvoudig proces van drie stappen. Het opvangen van de energie van de zon is de eerste stap: de zonnecellen in de zonnepanelen zetten het zonlicht hierbij om in gelijkspanning. Deze gelijkspanning wordt vervolgens door de aangesloten omvormer omgezet in wisselspanning. Hierna kun je de zonnestroom makkelijk thuis gebruiken – voor de laatste stap hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. En het mooie is: zonnepanelen vereisen weinig tot geen onderhoud!

 

Maar wat gebeurt er wanneer de zonnepanelen meer energie leveren dan je nodig hebt? Simpel: de stroom die je niet gebruikt lever je terug aan het net. Alle energie die je bespaart heeft waarde en je teruglevermeter houdt bij hoeveel dit is. Met een zonnestroomsysteem wordt je energierekening dus lager.

 

Kwaliteit zonnestroomsysteem bepalend voor rendement

 

Uiteraard is de kwaliteit van de onderdelen van invloed op een PV systeem. Er zijn veel verschillende soorten onderdelen in omloop, en het rendement van het systeem kan hierdoor sterk verschillen.

 

Hieronder hebben we alles nog eens schematisch voor je weergegeven:

 

Zonnepaneel werking

 

 

Het verschil tussen mono- en polykristallijne en dunne film zonnecellen.

 

Poly PaneelMono paneelCIS/FILM Paneel


Algemeen
Zonnecellen worden gemaakt van silicium. De manier waarop de cellen geproduceerd worden, bepaald of er een monokristallijne of polykristallijne cel ontstaat.

 

Monokristallijn
Bij monokristallijne panelen bestaat de structuur van het verwerkte silicium uit één groot kristal. Het ontwikkelen van deze stof tot een bruikbare zonnecel is kostbaar, maar het cel rendement is gegarandeerd hoog op dit moment worden panelen met een rendement van ongeveer 16% het meest verkocht.

 

Polykristallijn
Bij polykristallijne panelen bestaat de structuur van het verwerkte silicium uit kristallen van verschillende grootte. Door deze structuur zijn de zonnecellen van polykristallijn materiaal minder efficiënt in het omzetten van zonnestralen in energie dan monokristallijne zonnecellen. Echter, anders dan bij monokristallijn materiaal kunnen van polykristallijn materiaal rechthoekige zonnecellen gemaakt worden. Dit resulteert in een betere benutting van het paneeloppervlak met polykristallijne cellen dan bij de vierkante monokristallijn cellen het geval is waardoor er in de praktijk hetzelfde rendement per m2 kan worden gehaald, ongeveer 15 tot 16%.

 

Levensduur
De levensduur en de terugloop van vermogen van mono- en polykristallijne typen cellen gaat gelijk op. De levensduur is op dit moment 25 jaar waarbij de opbrengst dan nog altijd 80% van het initiële vermogen bedraagt. Over thin film panelen verschillen de uitspraken van 15 tot 25 jaar.
Voorbeeld: Een 245Watt mono paneel zal na 25 jaar nog steeds 196 Watt aan vermogen genereren.

Uiteindelijk is het rendement voor wat betreft mono- en polykristallijn per paneeltype gelijk en zijn de 2 type zonnepanelen voor wat betreft kwaliteit en prijs uitwisselbaar.

 

 
 
Copyright © Kiffen Montage
Email: info@kiffenmontage.nl
Tel: 0570 - 634 629         Mob: 06 - 41 547 636